SANCHEZ & JORDANA, S.L.

Maig 2023

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

Què has de fer si vols vendre les participacions socials?

Quan iniciem un projecte empresarial mitjançant una societat limitada, sempre ho fem amb una idea de perpetuïtat. No obstant això, hi ha factors externs, com ara una bona oferta, discrepàncies amb els socis o la conjuntura econòmica del moment, que poden derivar en una venda de participacions i la sortida consegüent de la societat.

La Llei Crea i Creix, que pretén impulsar la generació i el desenvolupament de l’activitat empresarial, arriba amb nous requeriments de transparència. En aquest cas, parlarem d’aquells vinculats a l’ajornament de pagaments a proveïdors.

Si el teu objectiu és abandonar l’empresa de la qual ets soci per qualsevol motiu i vendre les participacions a un tercer, hauràs de complir les limitacions que imposa la Llei de Societats de Capital.

El primer que has de saber és que es permet la transmissió lliure de les participacions entre socis, a favor del cònjuge, d’un ascendent o d’un descendent o a favor de les societats del mateix grup, sempre que en els estatuts no es digui el contrari.

Quin és el procés de venda de participacions socials a tercers?

Després de la negociació sobre el preu amb la persona interessada en la compra, el soci que vulgui transmetre la seva participació o participacions ha de comunicar-ho per escrit als administradors i fer constar:

El nombre de les participacions que vol transmetre i les seves característiques.

La identitat de l’adquirent.

El preu i la resta de condicions de la transmissió.

Si el pagament de la totalitat o de part del preu està ajornat en el projecte de transmissió, per a l’adquisició de les participacions serà un requisit previ que una entitat de crèdit ho garanteixi.

Si l’òrgan d’administració és col·legiat, la comunicació s’ha de dirigir al president del Consell d’Administració, i si l’òrgan d’administració no és col·legiat, a qualsevol dels administradors (article 235 TRLSC).

La societat es pot negar a la transmissió?

La transmissió quedarà sotmesa al consentiment de la societat, que s’ha d’expressar mitjançant l’acord de la junta general adoptat per la majoria ordinària establerta en la llei. Per al còmput de la majoria requerida s’han de deduir les participacions del soci que es vulguin transmetre (article 190 TRLSC).

La societat només en podrà denegar el consentiment si comunica al transmitent, per via notarial, la identitat d’un o de diversos socis o tercers que adquireixin la totalitat de les participacions. No caldrà cap comunicació al transmitent si va concórrer a la junta general on es van adoptar aquests acords. Els socis concurrents a la junta general tindran preferència per a l’adquisició de participacions. Si hi ha diversos interessats a adquirir-ne, s’han de distribuir les participacions entre tots a prorrata de la participació en el capital social.

Què passa si la societat no es pronuncia després de la comunicació de la venda de les participacions?

Un cop comunicada la transmissió, els administradors hauran de convocar una junta general perquè adopti l’acord de consentir-la o, si és el cas, perquè proposi altres adquirents. A més, els administradors han d’actuar amb rapidesa, ja que, una vegada transcorreguts tres mesos des que el projecte de transmissió s’hagi posat en coneixement de la societat sense que la societat hagi comunicat la identitat d’un o més adquirents alternatius, el soci podrà transmetre les participacions amb les condicions comunicades inicialment.

Quan pot la societat comprar les seves pròpies participacions?

Quan no es pugui comunicar la identitat d’un o diversos socis o tercers adquirents de la totalitat de les participacions, la junta general podrà acordar que sigui la mateixa societat la que les adquireixi.

La societat podrà adquirir les seves pròpies participacions, que es coneix com a autocartera, en els casos següents taxats en la llei:

Quan les participacions que s’obtindran siguin d’un patrimoni adquirit a títol universal o a títol gratuït.

Quan les participacions s’adquireixin per dur a terme un acord de reducció del capital de la societat.

Quan les participacions s’aconsegueixin en execució, subhasta i rematada de les participacions d’algun soci.

Quan l’obtenció de les participacions tingui alguna de les finalitats següents i s’executi amb càrrec a beneficis o reserves de lliure disposició:

Separar un soci.

Executar una clàusula estatutària.

Transmetre participacions mortis causa.

Com es determina el preu si la transmissió és a títol onerós diferent de la compravenda o a títol gratuït?

En els casos en què la transmissió projectada sigui a títol onerós diferent de la compravenda o a títol gratuït, el preu d’adquisició serà el que fixin les parts en un acord comú i, si no hi ha acord, el valor raonable de les participacions el dia en què s’hagi comunicat a la societat el propòsit de transmetre-les.

Per valor raonable s’entendrà el que determini un expert independent, diferent de l’auditor de la societat, designat a aquest efecte pels administradors d’aquesta societat.

Quin és el termini per a escripturar des que la societat respon al soci venedor amb la identitat dels nous compradors?

El document públic de transmissió s’haurà d’atorgar en el termini d’un mes a comptar des que la societat comuniqui la identitat de l’adquirent o dels adquirents.

Es poden transmetre participacions socials creades en un augment de capital no inscrit?

No es permet transmetre participacions socials abans de la inscripció de la societat en el Registre Mercantil o, si és el cas, creades en l’augment de capital. En canvi, sí que és vàlida la celebració de negocis preparatoris, subjectes a condició suspensiva o resolutòria, i promeses de venda, sempre que l’execució sigui posterior a la inscripció.

SANCHEZ & JORDANA