SANCHEZ & JORDANA, S.L.

Maig 2024

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

60 qüestions que cal tenir en compte en la declaració de la Renda 2023

Els últims anys, s’han modificat diferents aspectes de l’IRPF. En la llista següent destaquem les qüestions que et recomanem que revisis a l’hora d’afrontar la declaració de la Renda i les dels teus clients.

1. La quantia exempta de les dietes i assignacions per a les despeses de locomoció és de 0,26 euros pel nombre de quilòmetres recorreguts, des del 17-7-2023 (abans, 0,19 euros).

2. El límit de l’exempció de les indemnitzacions per acomiadament del treballador: 180.000 euros. La STS 5-11-2019 (recurs 2727/2017) va reconèixer, com a indemnització obligatòria per als directius i exempta de l’IRPF, la quantitat de 7 dies de salari per any de treball amb un límit de 6 mensualitats.

3. Exempció de fins a 50.000 euros (amb caràcter general, són 12.000 euros) dels rendiments del treball en espècie per lliurament d’accions o participacions als empleats d’empreses emergents.

4. N’estan exemptes les >rendes mínimes d’inserció establertes per les comunitats autònomes, així com per a altres ajudes públiques, per un import màxim anual conjunt d’1,5 vegades l’IPREM.

5. L’exempció de la prestació no contributiva de la Seguretat Social de l’Ingrés Mínim Vital, amb el límit conjunt de les rendes d’inserció i d’altres ajudes d’1,5 vegades l’IPREM.

6. La nova exempció derivada de la política de la PAC. S’afegeixen com a rendes exemptes a les ajudes de la PAC vigent les «Ajudes als règims a favor del clima i del medi ambient (ecorègims)».

7. L’exempció de les ajudes destinades a compensar els costos derivats de la recepció o l’accés als serveis de comunicació audiovisual televisiva a les edificacions afectades per l’alliberament del dividend digital.

8. L’exempció de les ajudes públiques destinades a la rehabilitació energètica d’edificis.

9. El barem de trànsit per al 2023: la Resolució de 12 de gener de 2023 fixa les quanties exemptes en l’IRPF en la percepció d’indemnitzacions derivades d’assegurança d’accidents i es publiquen les taules corresponents.

10. L’exempció dels premis exempts en el gravamen especial sobre els premis de determinades loteries i apostes: 40.000 euros.

11. Els socis que siguin persones físiques de les societats civils amb personalitat jurídica i objecte mercantil no tributen en el règim d’atribució de rendes. Les societats civils amb personalitat jurídica i objecte mercantil són contribuents de l’IS.

12. Les ajudes públiques rebudes en el Marc nacional de desenvolupament rural d’Espanya per a la primera instal·lació de joves agricultors es poden imputar com a rendiment d’activitat econòmica per quartes parts. I s’imputa per quartes parts com a guany patrimonial, si l’ajuda pública es dona a un jove agricultor per a l’adquisició de participacions d’una empresa agrícola.

13. El 2023, s’incrementen les quanties de la reducció per obtenció de rendiments del treball, de l’article 20 LIRPF: el límit de rendiments nets per poder aplicar la reducció és de 19.747,5 euros; per als contribuents amb rendiments nets per sota de 14.047,5 euros, la reducció és de 6.498 euros anuals; per als contribuents amb rendiments nets entre 14.047,5 i 19.747,5 euros, la reducció és de 6.498 euros menys el resultat de multiplicar per 1,14 la diferència entre el rendiment del treball i 14.047,5 euros anuals.

14. La reducció per rendiments irregulars (treball, capital immobiliari, capital mobiliari, activitats econòmiques), es fixa en el 30 % i, a més, s’exigeix que la imputació del rendiment es produeixi en un únic període impositiu i amb el límit de 300.000 euros.

15. La quantia fixa de deducció per a tots els treballadors de 2.000 euros per tal de determinar-ne els rendiments nets. Aquesta quantitat s’incrementa en casos d’acceptació d’un lloc de treball en un altre municipi (2.000 euros més) o de treballadors actius amb discapacitat (3.500 euros fins al 65 % de discapacitat, o 7.750 euros per a més del 65 % de discapacitat).

16. Les despeses per menjadors d’empresa: la quantia diària exempta dels vals dinar, targetes o documents de pagament semblants que es lliuren al treballador perquè atengui aquesta necessitat és d’11 euros.

17. La nova regla especial de valoració de la renda de treball en espècie per al lliurament d’accions o participacions concedides als treballadors d’una empresa emergent: es tindrà en compte el valor de les accions o participacions socials subscrites per un tercer independent en l’última ampliació de capital efectuada l’any anterior al que es lliurin les accions o participacions socials. Si no s’ha produït l’ampliació, es valoraran pel valor de mercat que tinguessin les accions o participacions socials en el moment del lliurament al treballador.

18. La consideració de rendiments del treball els rendiments derivats, directament o indirectament, de participacions, accions o altres drets, incloses les comissions d’èxit, que atorguin drets econòmics especials en fons d’inversió alternativa de caràcter tancat i altres organismes d’inversió anàlegs, que obtinguin les persones administradores, gestores o empleades d’aquestes entitats o de les seves entitats gestores o entitats del seu grup. Aquests rendiments s’han d’integrar en la base imposable en un 50 % del seu import, quan es compleixin determinats requisits.

19. L’esdeveniment «XXXVII Copa Amèrica Barcelona», d’interès públic excepcional. Les persones físiques que adquireixin la condició de contribuents per l’IRPF, a conseqüència del desplaçament al territori espanyol amb motiu d’aquest esdeveniment, han d’aplicar una reducció del 65 % sobre la quantia neta dels rendiments.

20. La reducció del 60 % per als arrendaments d’habitatge. Aquesta reducció només es pot aplicar als rendiments nets positius que hagi calculat el contribuent en una autoliquidació presentada abans que s’hagi iniciat un procediment de verificació de dades, de comprovació limitada o d’inspecció que tingui per objecte la comprovació d’aquests rendiments. I, en cap cas, s’aplica a aquells rendiments que es regularitzin per algun d’aquests procediments.

21. La modificació introduïda per la Llei 12/2023, de 24 de maig, en l’apartat 2 de l’article 23 LIRPF, amb noves reduccions per als arrendaments d’habitatge, segons si l’habitatge es troba en un mercat residencial tensionat o no (del 90 %, 70 %, 60 % i 50 %), amb efectes per als contractes d’arrendament d’habitatge signats a partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei, que és l’1 de gener de 2024. Per tant, no es pot aplicar a la declaració de l’IRPF del 2023.

22. A fi que es consideri saldo de cobrament dubtós i es pugui deduir com a despesa del rendiment íntegre del capital immobiliari, han d’haver transcorregut 6 mesos entre el moment de la primera gestió de cobrament efectuada pel contribuent i el de la finalització del període impositiu.

23. La distribució de la prima d’emissió d’accions o participacions, quan es tracti de valors no negociats, tributa amb el límit de la diferència entre el valor dels fons propis de les accions o participacions i el valor d’adquisició.

24. Si un autònom fa servir part del seu habitatge habitual per a l’activitat econòmica, pot deduir les despeses de subministraments (aigua, gas, electricitat, telefonia i Internet, etc.) corresponents a la part de l’habitatge habitual que afecta la seva activitat econòmica, en el percentatge resultant d’aplicar el 30 % a la proporció que hi ha entre els metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat respecte de la superfície total, tret que es provi un percentatge superior o inferior.

25. Els rendiments procedents d’una entitat de professionals, en el capital de la qual participi el contribuent, són rendiments d’activitat econòmica, si el contribuent està inclòs amb aquesta finalitat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms de la Seguretat Social o una mutualitat alternativa.

26. L’activitat d’arrendament de béns immobles: només s’exigeix tenir una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa dedicada a la gestió de l’arrendament, per tal que es consideri una activitat econòmica i que no s’exigeixi el requisit del local destinat exclusivament per a dur a terme la gestió de l’activitat.

27. En el règim d’estimació directa simplificada, pel que fa a les despeses de difícil justificació i les provisions, es limita la quantia deduïble a 2.000 euros anuals, per al 2023, i s’equipara a l’import de 2.000 euros dels rendiments del treball.

28. L’any 2023, s’incrementen els imports que minoren els rendiments nets de les activitats econòmiques de treballadors autònoms econòmicament dependents que tributen en estimació directa i, d’aquesta manera, s’augmenta la quantia per sota de la qual s’aplicarà aquesta reducció, en paral·lel als canvis en els rendiments del treball.

29. El percentatge de reducció del rendiment net per al conjunt de les provisions deduïbles i les despeses de difícil justificació és del 7 % (abans del 2023, del 5 %), per als contribuents que determinin el rendiment net pel mètode d’estimació directa simplificada.

30. Per als contribuents que determinin la base imposable d’acord amb les normes de l’IS, l’estimació directa normal i simplificada, per a les empreses de dimensió reduïda, es poden deduir fiscalment les pèrdues per deteriorament dels crèdits, derivades de les possibles insolvències de deutors, quan hagin transcorregut 6 mesos.

31. Límits quantitatius per a poder tributar en el règim d’estimació objectiva en l’IRPF:

Un volum d’ingressos l’any immediatament anterior de més de 250.000 euros per al conjunt d’activitats econòmiques, excepte les agrícoles, les ramaderes i les forestals. Es computen totes les operacions, hi hagi obligació d’expedir factura o no. Les operacions en què s’ha d’expedir factura quan el destinatari és empresari no poden superar els 125.000 euros.

Un volum d’ingressos per al conjunt d’activitats agrícoles, forestals i ramaderes de més de 250.000 euros.

Un volum de compres en béns i serveis l’any immediatament anterior, excloses les adquisicions d’immobilitzat material, de més de 250.000 euros.

32. Reduccions aplicables en el règim d’estimació objectiva en l’IRPF.

Per al 2023, l’Ordre de mòduls manté la quantia dels signes, els índexs o mòduls d’exercicis anteriors, així com les instruccions d’aplicació.

No obstant això, per a l’any 2023, s’augmenta la reducció del rendiment net de les activitats econòmiques al 10 %, per als empresaris que determinin el rendiment net pel mètode d’estimació objectiva (per al 2022, va ser del 15 %).

Per a les activitats agrícoles i ramaderes, el rendiment net previ es podrà minorar en el 35 % del preu d’adquisició del gasoil agrícola i en el 15 % del preu d’adquisició dels fertilitzants, necessaris per al desenvolupament d’aquestes activitats.

Per a l’exercici 2023, es revisa el tractament tributari de les ajudes directes desacoblades de la Política Agrària Comuna, de manera que la tributació, en proporció als ingressos dels cultius o explotacions, es condiciona a l’obtenció d’un mínim d’ingressos en l’activitat diferents del de la mateixa ajuda directa.

A causa de les conseqüències de les erupcions volcàniques ocorregudes a l’illa de la Palma, s’estableix per a les activitats econòmiques desenvolupades en aquesta illa una reducció especial, semblant a l’establerta per al terme municipal de Llorca, pel terratrèmol que va tenir lloc en aquest municipi.

33. Tributen com a rendiments de capital mobiliari les reduccions de capital de valors no admesos a negociació amb devolució d’aportacions i no procedents de beneficis no distribuïts.

34. En queden exempts els guanys obtinguts per persones majors de 65 anys en la transmissió d’elements patrimonials, sempre que l’import total obtingut per la transmissió es destini, en el termini de 6 mesos, a constituir una renda vitalícia assegurada a favor seu. La quantitat màxima total que es pot destinar a constituir la renda vitalícia serà de 240.000 euros.

35. Ja no hi ha coeficients d’actualització dels valors d’adquisició en la transmissió d’immobles. Per als coeficients d’abatiment o reductors en la transmissió d’elements patrimonials adquirits abans del 31-12-1994, hi ha un límit o «contingent vital» per contribuent de 400.000 euros del valor de transmissions, aplicable al conjunt de transmissions durant tota la vida del contribuent, amb independència que la transmissió de cada bé es produeixi en períodes diferents. Si se supera el contingent, a l’excés ja no s’apliquen els coeficients d’abatiment. El límit és del valor de les transmissions, no dels guanys.

36. Els afectats per Fórum Filatélico van poder computar la inversió no recuperada com a pèrdua patrimonial en la renda 2022, ja que la declaració de la conclusió del concurs de Fórum Filatélico, així com l’extinció com a personalitat jurídica, es va produir per la Sentència JMER de Madrid de 21-7-2022. La DGT, en diverses consultes, va resoldre que els afectats per les pèrdues derivades de la inversió a Fórum Filatélico van poder incloure els diners invertits i no recuperats, com a pèrdua patrimonial, en la declaració de la Renda 2022. Aquestes quantitats s’havien d’integrar com a pèrdua patrimonial, que no deriva de la transmissió d’elements patrimonials, en la base imposable general. Si després d’aquesta compensació queda saldo negatiu, l’import es compensarà en els quatre anys següents en la forma i els límits establerts en els articles 45 i 48 LIRPF.

37. Quan un contribuent perd la residència fiscal a Espanya, els guanys patrimonials tributen per les diferències positives entre el valor de mercat de les accions o participacions en qualsevol mena d’entitat, incloses les institucions d’inversió col·lectiva, i el valor d’adquisició.

38. L’import obtingut per la transmissió de drets de subscripció procedents de valors admesos a negociació es qualifica com a guany patrimonial sotmès a retenció per al transmitent en el període impositiu en què es formalitzi la transmissió, indiferentment de les condicions de cobrament pactades de retenció que ha d’efectuar l’entitat dipositària i, si no n’hi ha, l’intermediari financer o fedatari públic que hagi intervingut en l’operació, i el tipus de retenció serà del 19 %.

39. L’adquirent d’un bé per mitjà d’un contracte o pacte successori se subroga en el valor i la data d’adquisició que tenia aquest bé en el causant, sempre que aquest bé es transmeti abans del transcurs de 5 anys, des de la celebració del pacte successori o de la defunció d’aquest últim.

40. Integració en la renda de l’estalvi de tots els guanys i les pèrdues patrimonials, derivats de la transmissió d’elements patrimonials, amb independència del termini de generació. Només s’integren en la renda general els guanys i les pèrdues patrimonials que no derivin de la transmissió d’elements patrimonials.

41. Límit del 25 % per a la compensació del saldo negatiu que resulta d’integrar i compensar entre si els guanys i les pèrdues patrimonials que s’integren en la renda general, amb el saldo positiu dels rendiments i les imputacions de rendes de la mateixa renda general.

42. La possibilitat de compensar el 25 % del saldo negatiu dels rendiments del capital mobiliari de la renda de l’estalvi amb saldos positius de guanys i pèrdues de la renda de l’estalvi i al contrari. De la mateixa manera i amb el mateix límit, es permet la compensació en sentit invers; és a dir, del saldo negatiu de guanys i pèrdues patrimonials amb el saldo positiu de rendiments del capital mobiliari.

43. Devolució de l’IRPF per a pensionistes que van fer aportacions a mutualitats. A conseqüència de la sentència del TS que permet que les prestacions per jubilació dels antics treballadors de banca s’acullin als beneficis fiscals de la DT 2ª LIRPF (per a aportacions fetes abans de l’1-1-1999), l’AEAT ha establert un mecanisme per a les devolucions des del 2019 fins al 2023. Mitjançant un formulari publicat al web de l’AEAT, es poden sol·licitar totes les devolucions corresponents al període 2019-2023, si bé, per al 2023, en la major part dels casos el càlcul ja apareixerà a la Renda Web i l’ajust s’aplicarà automàticament en la declaració.

44. Límits màxims conjunts per aportacions i contribucions empresarials a sistemes de previsió social. S’aplica la menor de les quantitats següents:

a) El 30 % de la suma dels rendiments nets del treball i d’activitats econòmiques percebuts individualment en l’exercici.

B) 1.500 euros anuals.

No obstant això, s’estableixen límits incrementats sempre que es compleixin determinats requisits, si l’increment prové de contribucions empresarials o d’aportacions del treballador al mateix instrument de previsió social o d’aportacions a plans de pensions sectorials, fetes per treballadors per compte propi o autònoms que s’adhereixin a aquests plans per raó de la seva activitat; aportacions als plans de pensions d’ocupació simplificats de treballadors per compte propi o autònoms, o d’aportacions pròpies que l’empresari individual o el professional faci a plans de pensions d’ocupació, dels quals sigui promotor i, a més, partícip, o a mutualitats de previsió social de les quals sigui mutualista, així com les que faci a plans de previsió social empresarial o assegurances col·lectives de dependència dels quals, d’altra banda, sigui prenedor i assegurat.

45. Els límits per a les primes satisfetes a les assegurances privades que cobreixin exclusivament el risc de dependència severa o de gran dependència: el conjunt de les reduccions practicades per totes les persones que satisfacin primes a favor d’un mateix contribuent, incloses les del mateix contribuent, no podran excedir els 1.500 euros anuals.

46. S’apliquen els mateixos imports dels mínims del contribuent, descendents, ascendents i discapacitat des del 2015. Per a aplicar el mínim per ascendent que falti abans del 31 de desembre, de 1.150 euros, cal que el contribuent hi hagi conviscut, almenys, la meitat del període comprès entre l’inici del període i la data de defunció.

47. S’equipara la dependència a la convivència, tret que el contribuent satisfaci anualitats per aliments a favor del descendent.

48. A l’efecte dels mínims, s’equipara als descendents aquelles persones vinculades al contribuent per raó de tutela i acolliment en els termes previstos en la legislació civil o, si no n’hi ha, als qui en tinguin atribuïda la guarda i custòdia per resolució judicial.

49. Fins ara, les Comunitats Autònomes que han regulat els seus propis mínims personals i/o familiars han estat: Andalusia, Balears, Castella i Lleó (iguals que els estatals), Galícia, Madrid, La Rioja i la Comunitat Valenciana.

50. Totes les comunitats autònomes han aprovat la seva pròpia escala general de l’IRPF. Algunes d’aquestes escales són més progressives que el 50 % de l’estatal, com ara les comunitats autònomes d’Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Extremadura, La Rioja, Múrcia o la Comunitat Valenciana. Unes altres tenen tarifes autonòmiques menys progressives, com és el cas de Castella i Lleó i Madrid.

51. L’any 2023 s’ha tornat a incrementar la tarifa de l’estalvi, que ja es va augmentar el 2021. S’estableixen 5 trams. Els tres primers trams són iguals que abans, però, a partir de 200.000 euros, el tipus de gravamen és del 27 % (estatal + autonòmic), quan abans era del 26 %; i a partir de 300.000 euros, s’estableix un tram nou amb el tipus del 28 % (estatal + autonòmic). Les comunitats autònomes no tenen competència per a modificar el seu tram.

52. S’augmenta la deducció per inversió en empresa nova o de creació recent, que s’incrementa del 30 % al 50 % i també la base màxima de 60.000 a 100.000 euros, i s’eleva, amb caràcter general, de tres a cinc anys el termini per a subscriure les accions o participacions, comptador des de la constitució de l’entitat, i fins a set per a determinades categories d’empreses emergents.

53. Les tres noves deduccions temporals per obres que millorin l’eficiència energètica són aplicables des del 6-10-2021. Les aplicables a habitatges estaran vigents fins al 31-12-2024 i l’aplicable a edificis estarà vigent fins al 31-12-2025.

54. S’han suprimit les deduccions per compte estalvi empresa, per lloguer de l’habitatge habitual i per inversió en habitatge habitual (aquestes dues últimes es poden aplicar amb les condicions establertes en el règim transitori).

55. No t’oblidis de la deducció per inversions en elements nous de l’immobilitzat material i per inversions immobiliàries destinades a activitats econòmiques.

56. La deducció per donatius: el 20 % de les quotes d’afiliació i les aportacions a partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electors amb una base màxima de 600 euros anuals i 10% de les quantitats donades a les fundacions.

57. La deducció per donacions per a entitats beneficiàries del mecenatge: el 80 % dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35 % de la quantitat restant. Aquest últim percentatge de deducció s’eleva al 40 %, si en els dos exercicis immediatament anteriors s’han efectuat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat.

58. Totes les Comunitats Autònomes tenen establertes deduccions pròpies o que milloren les estatals.

59. El 2023, el límit per a l’obligació de declarar és de 22.000 euros, quan les rendes procedeixin d’un únic pagador, i de 15.000 euros si les rendes procedeixen de diversos pagadors, per als perceptors de rendiments del treball.

S’eximeix de l’obligació de presentar la declaració quan s’obtinguin rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del tresor i subvencions per a l’adquisició d’habitatges protegits o de preu taxat i altres guanys patrimonials, derivades d’ajudes públiques, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals.

No han de declarar els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, de capital o d’activitats econòmiques, així com els guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de menys de 500 euros de quantia.

Com a novetat, des del 2023, estan obligades a declarar totes aquelles persones físiques que en qualsevol moment del període impositiu hagin estat d’alta, com a treballadores per compte propi, en el Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms (RETA), o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar (RETM).

És a dir, que la inclusió dels rendiments derivats de l’exercici d’activitats econòmiques dins del límit conjunt de 1.000 euros només s’aplica des del 2023 a aquelles activitats econòmiques per a les quals no era obligatòria l’alta en el RETA o en el RETM.

60. Percepció d’endarreriments: quan, per circumstàncies justificades no imputables al contribuent, els rendiments derivats del treball es percebin en períodes impositius diferents dels que són exigibles, s’han de declarar quan es percebin, però s’han d’imputar al període en què eren exigibles, mitjançant l’autoliquidació complementària corresponent, sense sanció ni interessos de demora ni cap recàrrec.

SANCHEZ & JORDANA